President Santokhi tijdens het bezoek aan de Kaloti raffenaderij in Dubai (2 november 2021).
Foto: kabinet van de president.
Slechts een klein groepje goudondernemers profiteert van de overeenkomst die Suriname in 2011 sloot met KalotiPrecious Metals DMCC. Grote winnaar is goud- en juwelenhandelaar John Kok Foe Chee, blijkt uit onderzoek van Parbode. En dat is niet toevallig.
Door Zoë Deceuninck
Sinds de oprichting van Kaloti Suriname Mint House in Para verdiende Chee ruim drie keer zoveel aan de waardebepaling van het Surinaamse goud dan de overheid zelf. Hij incasseerde meerdere miljoenen US-dollar dankzij een geheime overeenkomst met Kaloti.
Chee, een 55-jarige Nederlandse zakenman die is geboren in Paramaribo, staat al langer bekend als de meest invloedrijke goudhandelaar van Suriname. Zijn familiebedrijf Chee’s Trading NV, groothandelaar van juwelen en edelstenen, doet al ruim twintig jaar zaken met Kaloti. De komst van Kaloti naar Suriname is dan ook niet toevallig, maar mede het resultaat van Chee’s jarenlange betrokkenheid bij het goudbedrijf. Chee kon niet worden bereikt voor commentaar op het onderzoek van Parbode.
Tien procent
Op 8 oktober 2011 sluit de Surinaamse staat een overeenkomst met Kaloti Precious Metals DMCC, een van ’s werelds grootste goudraffinaderijen met hoofdzetel in Dubai. De regering van Desi Bouterse is dan een jaar aan de macht. Onder een gezamenlijke naam wordt in Para de fabriek Kaloti Suriname Mint House CV (KSMH) opgezet voor de behandeling van onbewerkt goud. Alle Surinaamse goudexporteurs worden verplicht om hun goud voor export aan te bieden bij KSMH.
Volgens de overeenkomst krijgt de staat tien procent van de winst. Kaloti krijgt negentig procent. Ook kan het rekenen op tien jaar vrijstelling van inkomstenbelasting en een permanente vrijstelling van invoerrechten.
Derde partner
Maar een jaar nadat Suriname en Kaloti tot een overeenkomst zijn gekomen, wringt zich een derde partner in de overeenkomst: Andes Venture Capital NV. Deze Surinaamse onderneming wordt in mei 2012 mede opgericht door Chee en fungeert sindsdien als tweede managing partner bij KSMH, naast Kaloti.
Volgens een geheime toetredingsovereenkomst uit 2012 kan Andes Venture Capital NV op dertig procent van de winst rekenen – drie keer zoveel als de staat Suriname. De staat zelf heeft daar niets over te zeggen.
‘Other movements’
Suriname is namelijk een zogeheten ‘stille partner’ in de overeenkomst met KSMH. De staat heeft in 2011 afstand gedaan van enige zeggenschap over en bemoeienis met de bedrijfsvoering van de fabriek, die jaarlijks zo’n één miljoen US-dollar winst boekt.
Het is Kaloti die beslist van wie KSMH geld ontvangt, aan wie het bedrijf uitbetaalt, met wie het contracten tekent en overeenkomsten sluit. Dat is terug te zien in de cijfers.
Uit de jaarrekeningen 2020 en 2021van KSMH blijkt dat Kaloti en Andes Venture Capital bovenop hun winstuitkering zichzelf namelijk ook ‘extraatjes’ uitkeren.
Zo krijgt Kaloti in 2020 940.000 US-dollar uitgekeerd, bovenop haar winstaandeel van 600.000 US-dollar. Het jaar daarop krijgt Andes Venture Capital 950.000 US-dollar, bovenop een winst van 280.000 US-dollar. De extra uitgaven worden geboekt onder de kop ‘Other movements’. Het hoe en waarom wordt niet nader toegelicht. Suriname deelt niet in de extraatjes.
De staat krijgt niet alleen het minst uitbetaald, maar moet ook lang wachten op zijn geld. Pas in 2021 krijgt het eenmalig 380.000 US-dollar uitbetaald. “Dat zijn winsten van meerdere jaren die niet zijn uitgekeerd”, stelt een internationale accountant die de jaarrekeningen voor Parbode heeft doorgelicht.
Twee vrienden
De komst van Kaloti naar Suriname is niet toevallig, maar mede het gevolg van jarenlange betrokkenheid van Chee bij het goudbedrijf uit Dubai. Chee’s Trading exporteert al ruim twintig jaar ruw goud naar Kaloti in ruil voor gouden sieradenvan hetzelfde gewicht.
Met de 49-jarige Tarek Zouhair El-Mdaka, managing director van Kaloti Precious Metals DMCC, heeft Chee een hechte vriendschap. El-Mdaka is tevens de schoonzoon van Munir Al-Kaloti, de voorzitter van de Kaloti Jewellery Group in Dubai.
Op zijn Facebook-pagina poseert El-Mdaka regelmatig voor de camera met Chee. Ze nemen selfies in het Marriot Hotel in Curaçao, poseren schouder aan schouder op Times Square in New York, zitten aan tafel in Peru en delen een waterpijp in Libanon, de geboorteplaats van El-Mdaka. De twee vrienden zijn ook samen actief in de vastgoedsector in Dubai.
Het was El-Mdaka die namens Kaloti in 2011 de overeenkomst met Suriname sloot, een jaar voor Chee met een geheime overeenkomst zijn aandeel in de deal verzilverde.
In diezelfde periode, tussen 2010 en 2013, vinden er ook nog verdachte financiële transacties plaats tussen Dubai en Suriname. Drie Surinaamse goudexportbedrijven ontvangen minstens 156 miljoen Amerikaanse dollar van Kaloti, zo blijkt uit de FinCen Files, de in 2020 uitgelekte documenten van het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Twee van de drie bedrijven werden mede opgericht door Chee.
President-commissaris
Anno 2024 is Chee president-commissaris van Andes Venture Capital, de Surinaamse onderneming die dertig procent van de winst van KSMH ontvangt. Advocaat Gerold Sewcharan, tevens voorzitter van de politieke Partij voor Recht en Ontwikkeling, treedt sinds november 2020 op als directeur.
“Ik zit niet in de [goud]business”, zegt Sewcharan in een reactie tegenover Parbode. Vanwege zijn ‘jarenlange ervaring als ondernemingsrechtadvocaat’ is hij gevraagd om als directeur op te treden, vertelt de advocaat. “Ik ben gevraagd door de mensen die het allemaal hebben opgezet.”
Sewcharan ontwijkt de vragen over Chee. “Ik heb de afgelopen jaren veel ondernemers in Suriname bijgestaan. De relaties die ik met sommige heb opgebouwd, is niet alleen maar zakelijk. Je leert elkaar ook kennen. Dus zo moet je het zien”, zegt hij. Naar eigen zeggen verleent Sewcharan geen diensten aan KSMH.
Chee was niet bereikbaar voor commentaar.
Dit artikel is op 7 november 2024 gepubliceerd op Suriname Herald en is onderdeel van een journalistiek onderzoek naar Kaloti in Suriname. Lees het volledige onderzoek op Parbode.
Comments